Rainer Käkelä har i många år varit möbelhandlare i Västerås. Idén till att starta ett finsnickeri uppstod när fler och fler kunder frågade efter produkter med speciella mått eller utföranden som den ”vanliga” möbelhandeln inte kunde få fram. År 2011 startades då Mälardalens Finsnickeri AB med fyra delägare varav en drev snickeriet. Företaget har vuxit genom åren och nu funnit sin form. I dag arbetar Rainer där tillsammans med fem anställda som alla har gått en träteknisk yrkesutbildning; en av de anställda är bildhuggare och kan t.ex. tillverka rosor av trä.  

Rainer Käkelä håller i verksamheten och ekonomin. Allt som produceras har beställts av kunderna. Genom åren har det blivit många beställningar på trappor och restauranginredningar, tåginredningar, walk-in-closet garderober, platsbyggda bokhyllor m.m. Just nu tillverkar man bl.a. nya höga spegeldörrar efter originalritningar från Carolina Rediviva, universitetsbiblioteket i Uppsala. Arbetet med ett dörrpar är omfattande och materialet är den finaste massiva ek som går att uppbringa.

-Ibland får snickeriet erbjudande från privatpersoner som har ett gammalt virkesförråd med olika träslag som är svåra att få tag på idag. Då är vi intresserade av att köpa.                                                                                                                         

Ljusa träslag kommer mer och mer och slutbehandlingen är vanligen vaxning. Man behåller det ljusa träet och kan om man vill arbeta med nyansskiftningar.

-Det allra roligaste är när en kund kommer med önskemål på något man grunnat över länge, ibland har man också en ritning. Det händer att vi får diskutera lösningar, men i slutändan har vi lyckats uppfylla en dröm och samtliga inblandade är nöjda. En gång var det en kund som ville ha ett likadant spelbord som han sett i USA många år tidigare. Slutresultatet blev ett sexkantigt bord som stämde precis med kundens minnesbild.

Kundkretsen finns i Västerås med omnejd, i hela Mälardalen. Kunder kan komma med önskemål om dörrar och lister från en viss period. Då tillverkar man det efter hur det såg ut från början.

-Vi är stolta över alla projekt där kunden är nöjd; där kunden kommer tillbaka vid ett senare tillfälle och beställer ett nytt projekt. Och under 2019 arbetar vi för att bli Sveriges första snickeri som är Svanen-märkt. Det innebär att vi inte använder några miljöskadliga lösningsmedel, lim, skivmaterial m.m. Det ska vara vattenbaserade färger och allt ska vara enbart ”gröna” alternativ.

Mälardalens Finsnickeri AB

Kummelgårdsgatan 1

724 76 Västerås

021-354035

Rainer Käkelä

076-7997003

rainer.kakela@malardalensfinsnickeri.se

Läs mer på: www.malardalensfinsnickeri.se

Följ gärna oss på facebook och instagram!

 

Elektriska installationer mm
Måleriarbeten, tapetsering, Dekormåleri, förgyllning, Marmorering
Fönster, dörrar, lister, specialsnickerier
Inrednings- och specialsnickerier
Isolering
Plåtslageri
Kakelugnar, murningsarbeten
Snickeri och Byggnadsvård
Fönsterrenovering
Murningsarbeten, kakelugnar
Inredning- och specialsnickeri
Fönsterrenovering och byggsnickerier
Kakelungnar, Öppnaspisar, skorstenar, kaminer
Kakelugnar, Öppnaspisar, Skorstenar, Murning mm
Entreprenör
Entreprenör
Timmerhusrenovering och snickerier
Fönsterrenovering
Trävaror
Murningsarbeten, kakelugnar
Inrednings- och specialsnickeri